Veelgestelde vragen

Op deze pagina hebben wij de meest gestelde vragen beantwoord.

Mocht je vraag er niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op. Geen enkele vraag is te gek voor ons. Elke werkdag tussen 08:00 – 17:00 zitten we voor u klaar!

Een bodemwarmtepomp i.c.m. een gesloten bodemwarmtewisselaar heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van andere methoden:

  • Het hoogste rendement
  • Compleet geruisloos
  • Laagste maandlasten
  • Geen buitenunit
  • Passief koelen

Toelichting nodig? Neem contact met ons op!

Er zijn een aantal benaderingen mogelijk om de benodigde warmtevraag van een bestaande woning in te schatten.

  1. Bepaal de warmtevraag van zowel verwarming als tapwater in mWh.
    Het gasverbruik van een bestaande woning kan een goed inzicht geven in de warmtevraag en kan dienen als een startpunt bij het bepalen van het benodigde vermogen van de warmtepomp.
  2. Bereken de warmtevraag in mWh. (warmteverliesberekening in kW x aantal vollasturen = aantal mWh wat benodigd is voor de bron) Op basis hiervan kan een geschikte warmtepomp worden geselecteerd.

Houd er rekening mee dat deze benadering een ruwe schatting geeft en dat het beste een erkende installateur dit voor je kan berekenen.


Wat bedoelen we met het begrip vollasturen van een bodemwarmtepomp

Het begrip “vollasturen” in de context van een bodemwarmtepomp verwijst naar het aantal uren dat de warmtepomp op volledig vermogen draait om aan de warmtevraag van een gebouw te voldoen. Het is een maatstaf voor de operationele efficiëntie en belasting van de warmtepomp. Een bodemwarmtepomp heeft een bepaald nominale (vollast) vermogen, uitgedrukt in kilowatt (kW). Dit is het maximale vermogen dat de warmtepomp kan leveren. Het aantal vollasturen wordt berekend door het totale aantal uren dat de warmtepomp gedurende een jaar werkt op volledig vermogen.

Het aantal vollasturen van een bodemwarmtepomp kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de warmtevraag van het gebouw, de isolatiekwaliteit, het klimaat, de temperatuurinstellingen en het gebruikspatroon van de bewoners.

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het vermogen van de warmtepomp en het aantal vollasturen. Een te groot vermogen kan resulteren in een lager aantal vollasturen, wat de efficiëntie van de warmtepomp kan verminderen. Aan de andere kant kan een te klein vermogen leiden tot onvoldoende verwarmingscapaciteit tijdens piekmomenten.

Het optimale aantal vollasturen varieert afhankelijk van verschillende factoren en kan worden beïnvloed door het ontwerp van het verwarmingssysteem, de dimensionering van de warmtepomp en de energiebehoeften van het gebouw. Een professionele energieadviseur kan helpen bij het bepalen van de juiste dimensionering en het optimale aantal vollasturen voor een bodemwarmtepomp in een specifieke situatie.

Als referentiekader hanteren wij ca. 1250 – 1350 volllasturen voor een nieuwbouw woning. Voor een vrijstaande villa hanteren we vaak ca. 1650 vollasturen.

 

Op basis van de transmissieverliesberekening kan het vermogen van de bodemwarmtepomp worden vastgesteld. Het is uiteindelijk aan de installateur om een merk en type warmtepomp te kiezen.

De betafactor is een maatstaf voor de efficiëntie van een bodemwarmtepomp en geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid warmte die de warmtepomp uit de bodem haalt en de hoeveelheid elektriciteit die de warmtepomp daarvoor verbruikt. Met de meeste bodemwarmtepompen rekenen we met een beta factor van 0.8 omdat we rekening houden met de absolute pieken in warmte en koelvermogen. Als de warmtepomp deze allemaal op zou moeten vangen dan zou je een te groot model kiezen.

Het is belangrijk op te merken dat de betafactor van een bodemwarmtepomp afhankelijk is van verschillende factoren en dat deze kan variëren tussen verschillende modellen en merken. Het is raadzaam om de specificaties en prestaties van verschillende bodemwarmtepompen te vergelijken en te overleggen met een professionele installateur om de meest geschikte optie te kiezen voor uw specifieke situatie.

Elke boorlocatie is anders. Een woning kan een krappe oprit hebben, een project kan in een beschermd drinkwater gebied liggen of een project ligt in een gebied met harde lagen. Er is van alles mogelijk.

Wij willen niet voor verassingen komen te staan bij het uitvoeren van de boring. Hierom doen we altijd een grondig voorbereidend onderzoek. Hierin kijken we eerst naar de situatie via Google maps. We checken de beschikbare ruimte en de wegen naar het project toe. Vervolgens checken we de WKO tool. In deze tool kunnen we zien of er verbodsgebieden zijn of speciale regels.

Als de WKO check is uitgevoerd en deze akkoord is bevonden, gaan we kijken naar de ondergrond. Met behulp van het DINO-loket kunnen we kijken naar de bodemsamenstelling. Dit is belangrijk omdat onze boormeesters dan precies weten wat ze te wachten staat bij uitvoering. Ten slotte checken we de AHN kaart van Nederland. Op deze kaart kunnen we zien hoe hoog de locatie licht ten opzichte van het N.A.P.

Als uit het onderzoek geen beperkingen volgen kan er zonder zorgen geboord worden.

Nee, dit doet de installateur. Wij doen het ondergrondse deel van de installatie, hier zijn wij ook voor gecertificeerd. De installateur is gecertificeerd voor het bovengrondse deel, dus de bodemwarmtepomp.

De installateur installeert de bodemwarmtepomp en stelt deze in werking. De installateur is namelijk bovengronds gecertificeerd.

Wij hebben nauw contact met de installateur zodat de installatie van de bodemwarmtepomp snel na de horizontale aanleg kan worden uitgevoerd.

Aan de hand van het benodigde vermogen kunnen we de boordiepte berekenen. Hierbij maken we gebruik van het programma Earth Energy Designer. Dit programma berekent precies hoe diep we moeten boren om het benodigde vermogen te onttrekken. Op deze manier kunnen we altijd een robuuste bron garanderen!

Wij kunnen 8 tot 10 weken na het akkoord op de offerte boren op locatie.

Als de bron is geboord en de gesloten bodemwarmtewisselaar op de juiste diepte is aangebracht moet deze nog worden aangesloten op de bodemwarmtepomp. Op circa 1 meter diepte wordt er een gleuf gegraven richting de locatie waar de bodemwarmtepomp komt te staan. In deze gleuf leggen wij het horizontale leidingwerk aan.

Wij verzoeken de installateur om mantelbuizen of sparingen aan te brengen vanuit de technische ruimte naar buiten. Zo kunnen we in een keer door!

Wij eindigen met afsluiters/kranen waarop de warmtepomp wordt aangesloten. Hier stoppen onze werkzaamheden. De installateur installeert vervolgens de bodemwarmtepomp.

Als erkend boorbedrijf beschikken we over de vereiste certificaten:

– BRL SIKB 2100 ‘Mechanisch boren’
– BRL SIKB 11.000 ‘Ondergrondse deel van een bodemenergiesysteem’
– BRL 6000-00 en 6000-21 ‘Bovengrondse deel van een bodemenergiesysteem’

BRL 6000-21

Sinds 1 oktober 2014 geldt voor het ontwerpen, installeren en onderhouden van grondgebonden warmtepompinstallaties een certificatieregeling volgens BRL 6000-21. Dit betekent dat alleen gecertificeerde bedrijven mogen werken aan grondgebonden warmtepompinstallaties.
Is uw bedrijf niet BRL 6000-21 gecertificeerd en verzorgt REMBORG voor u de grondboring? Dan kunnen we u helpen met deze certificatieregeling. Door een inleenovereenkomst vallen uw werkzaamheden aan de installatie daarmee onder de BRL 6000-21 certificering.
We zijn gespecialiseerd in het begeleiden en verzorgen van BRL 6000-21 trajecten voor zowel woningbouw als utiliteitsprojecten. Bent u als installateur niet gecertificeerd, dan kunt u hiermee toch een grondgebonden warmtepompinstallatie aanleggen.

Er zijn interessante subsidies beschikbaar voor een bodemwarmtepomp. Voor de gesloten bodemwarmtewisselaar zelf zijn geen subsidies beschikbaar.

Lees hier alles over de beschikbare subsidies!