Passief koelen met een bodemwarmtepomp

Passief koelen: Hoe werkt dit precies?

Passief koelen is een van de grote voordelen van een bodemwarmtepomp. Nu de temperaturen in de zomer steeds verder stijgen, wordt de vraag naar koeling ook steeds groter. Actief koelen verbruikt veel elektriciteit, dit is dus niet gunstig voor de elektriciteitsrekening. Maar wat nou als wij je vertellen dat er ook een manier van koelen is die bijna helemaal gratis is (en enorm comfortabel), klinkt goed of niet? Dit concept heet passief koelen.

We leggen dit concept uitgebreid aan je uit in deze blog!

De noodzaak van koeling neemt toe

Woningen zijn steeds beter geïsoleerd, de zomers worden warmer en het aantal 65-plussers neemt toe. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat koeling essentieel wordt in gebouwen.

In de winter is de goede isolatie van een woning een groot voordeel, maar in de zomer kan de hitte minder goed worden afgevoerd. In Nederland denken we bij comfortabel wonen snel aan een lekker warm huis. Inmiddels zijn woningen zo goed geïsoleerd dat de koelbehoefte belangrijker is dan een verwarmingsnoodzaak. Als een woning namelijk eenmaal warm is kan deze de warmte goed vasthouden.

De zomer van 2023 was met afstand de heetste ooit gemeten in de wereld. En dat terwijl we pas aan het begin van de klimaatverandering staan. Klimaatrecords en extreme weersverschijnselen zullen in de toekomst veelvoorkomend worden.

Door de vergrijzing neemt het aantal 65-plussers toe. Dit zijn kwetsbare mensen die veel erger kunnen ervaren aan de hitte. In woningen van deze groep mensen is koelen niet langer een mogelijkheid maar een noodzaak.

Passief koelen is de meest duurzame en comfortabele oplossing voor bovenstaande problemen.

Eerst behandelen we regeneratie

Om het begrip passief koelen goed te begrijpen moet eerst het begrip regeneratie worden behandeld.

Als een bodemwarmtepomp een gebouw aan het verwarmen is onttrekt deze warmte uit de bodem en brengt deze de warmte naar het gebouw. Tegelijkertijd gaat de koude uit het gebouw de bodem in. In de zomer speelt dit proces zich precies andersom af. De bodemwarmtepomp haalt koude uit de bodem (dit is de koude die in de winter in de bodem geladen is) en brengt deze in het gebouw. Tegelijkertijd gaat de warmte uit het gebouw de bodem in.

Als een bodemwarmtepomp meer warmte onttrekt dan koude ontstaat er een onbalans in de bodem. Vaak betreft dit een warmtetekort omdat de meeste gebouwen meer warmte onttrekken dan koude. Dit betekent dat het rendement over de jaren iets lager wordt. Maar stel nou dat er in de zomermaanden passief gekoeld wordt. In dit geval wordt er warmte in de bodembron gestopt en laad de bron dus warmte. De balans in de bron wordt hersteld. Dit proces om een bodembron in balans te brengen heet regeneratie.

Door passief te koelen breng je warmte in de bodem die in de winter gebruikt kan worden om een gebouw te verwarmen. Er wordt dus extra energiewinst behaald voor het komende stookseizoen.

Door passief te koelen ga je enorm duurzaam om met energie!

Hoe werkt passief koelen?

Maar waarom heet dit proces passief koelen en niet actief? Een logische gedachte.

Als de bodemwarmtepomp passief aan het koelen is staat de compressor niet aan. Dit is juist het deel van de bodemwarmtepomp die het meeste elektriciteit verbruikt. Waarom staat de compressor niet aan? Omdat de koude die in de winter geladen is al op een aangename koeltemperatuur is. Deze koude hoeft niet verder worden afgekoeld met behulp van elektriciteit.

Een airco of luchtwarmtepomp verbruikt veel elektriciteit om de warme lucht tot een aangename temperatuur af te koelen. Dit zorgt voor een hoge elektriciteit rekening en ook nog eens voor veel netbelasting.

Omdat passief koelen bijna geen elektriciteit verbruikt is het COP erg hoog. Deze kan oplopen tot 25 en zelfs hoger. Bijna gratis koeling dus!

Meer over de term C.O.P. vind je in deze blog!

Ga jij passief koelen in de zomer?

Duurzaam omgaan met energie, lage elektriciteit kosten, comfortabel en compleet geruisloos. Dat is passief koelen. De koelvraag zal de komende decennia alleen maar toenemen, passief koelen is de oplossing om duurzaam met deze warmte om te gaan.

Hopelijk is het begrip passief koelen duidelijk geworden door deze blog. Zo niet? Neem dan gerust contact met ons op, dan hebben we het er even over.

Kies je voor de bodemwarmtepomp? Neem dan contact op met een installateur in de omgeving. Ken je nou geen installateur dan kunnen wij je op weg helpen.

Twijfel over bodemenergie? Gewoon.Doen. met REMBORG!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *