‘Hybride warmtepomp als oplossing netcongestie’ wat ziet minister Rob Jetten over het hoofd?

‘Hybride warmtepomp als deel oplossing netcongestie’ adviseert minister Rob Jetten van Economische zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Het elektriciteitsnet heeft op veel plaatsen zijn maximale capaciteit bereikt. Vooral op piekmomenten heeft het ‘net’ het zwaar.  Om deze reden wil het kabinet slim aanstuurbare warmtepompen de norm maken zodat tijdens piekmomenten het stroomverbruik binnen de grenzen van het net blijft.

Een goed idee natuurlijk, maar er wordt door de minister één ding over het hoofd gezien.

Adviseer bodemwarmtepompen boven luchtwarmtepompen!

Met een rendement van circa 500% tot 600% verbruikt een bodemwarmtepomp de minste elektriciteit van alle verkrijgbare warmtepompen. Door het hoogste opwekkingsrendement gecombineerd met het laagste aansluitingsvermogen wordt het net met een bodemwarmtepomp het minst belast en krijgen we er de meeste duurzame warmte voor terug.

De reden hierachter is dat de temperatuur in de diepere bodemlagen constant is, in tegenstelling tot de warmte in de buitenlucht. Hierdoor kan er gedurende het gehele stookseizoen optimaal warmte uit eigen bodem worden onttrokken. Niet voor niets staat de bodemwarmtepomp daarom bovenaan in het rijtje van meest duurzame warmtepompen!

Klinkt allemaal leuk en aardig, maar waar hebben we het dan over qua besparing? Laten we het daarom omzetten naar harde cijfers.

Als we naar een gemiddelde woning kijken en daarbij stroomverbruik vergelijken van een 6 kW lucht warmtepomp en een 6 kW bodemwarmtepomp dan scheelt dit al snel 625W watt per draaiuur. Neem het gemiddelde aantal draaiuren en je hebt het al snel over een verschil van 1000 tot 1250 kWh per jaar.

Als je dat keer 500 woningen doet betekent dit een besparing van 500.000 kilowatturen per jaar. Kijk dat zijn nog eens besparingen!

Natuurlijk heeft de minister gelijk om te beginnen met slim aanstuurbare hybride warmtepompen. Op de korte termijn is dit prima om het net te ontlasten. Maar als we echt wat voor elkaar willen krijgen dan is de bodemwarmtepomp toch echt de oplossing! Laten we gaan voor ful- electric oplossingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *