Er is toch nog altijd veel onduidelijkheid rondom de bronboringen voor aardwarmte. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Tot hoe diep moet er geboord worden? Is de locatie groot genoeg om te boren? Wordt de tuin niet overhoop getrokken? Met welke regelgeving heb ik te maken? Bij wie moet ik zijn voor welke informatie?
Stuk voor stuk veel voorkomende vragen die wij dagelijks te horen krijgen. In deze blog leggen we je uit wat er allemaal voorafgaat bij de uitvoering van een bronboring.
Locatie check
Helaas mag niet overal in Nederland geboord worden (in gedeeltes van Brabant gelden bijvoorbeeld diepterestricties tot 50 m) daarnaast zijn er ook locaties waar het lastig boren is vanwege een te harde ondergrond.
Voordat onze boormeesters langskomen om te boren doen wij eerst een uitgebreid vooronderzoek. We kijken met onze WKO-tool of het gebouw niet in een verbodsgebied ligt. Is dit niet het geval dan checken we de bodemsamenstelling. Zit er veel klei of zitten er mergellagen? Door de bodemsamenstelling te checken staan wij nooit voor verassingen. Vervolgens controleren we de hoogte ligging van de locatie met behulp van de AHN Hoogtekaart. Bij lager gelegen locaties kunnen we te maken krijgen met druk op het boorgat, in dit geval zijn er schotten nodig om overdruk te creëren.
Ten slotte bekijken we de locatie op Google maps. Is er genoeg ruimte? Zijn de toegangswegen toegankelijk qua hoogte of gewichtsbeperking? Door al deze checks is de situatie inzichtelijk en zijn wij overal op voorbereid.
Boordiepte bepalen
Afhankelijk van het type warmtepomp en het benodigde vermogen boren wij één of meerdere bronnen. Hoe hoger het benodigde vermogen is, hoe dieper wij boren en/of hoe meer bronnen er nodig zijn. Het adviseren van de juiste warmtepomp is een taak van de installateur.
Als de warmtepomp is uitgekozen kunnen we met behulp van het programma Earth Energy Designer precies berekenen hoe diep de bron moet zijn en hoeveel lussen benodigd zijn. Het slimme programma berekent zelfs de temperaturen tot 25 jaar. Hiermee weten we zeker dat we een robuuste bron aanbieden waar we ook 25 jaar garantie op kunnen geven!
De voorbereiding: Schouw en planning
De schouw is een belangrijk onderdeel om de bronboring soepel te laten verlopen. We kunnen veel info van internet halen, maar niet alles. Daarom plannen we in overleg met de opdrachtgever altijd een schouw in. Tijdens de schouw controleren we of ons vooronderzoek klopt en bepalen we de definitieve boorpositie(s). Denk hierbij aan zaken als de positie van de waterwagens, rijplaten en of er ook wegafzetting of andere attributen benodigd zijn.
Ook wordt vaak direct in overleg met de opdrachtgever een datum vastgesteld om te boren. Vaak is dit 6 tot 10 weken na het indienen van de OLO-melding. De OLO-melding is een verplichte melding die moet worden gedaan voor de aanleg van een gesloten bodemenergiesysteem.
De dag van de boring
De dag (of dagen) van de boring is aangebroken. Onze boormeesters zijn al vroeg op locatie met de juiste boormachine die geschikt is voor deze locatie. Alles is gereed en de rijplaten, waterwagens en groutmachines staan klaar. Onze boormeesters kunnen hierdoor direct aan de slag en de boring kan gestart worden. Ondertussen is de assistent druk bezig om de boorspoeling op de juiste mengverhouding te houden en bereid hij alvast het grout voor waarmee het boorgat wordt afgevuld.
Als de boring op diepte is laat de boormeester met behulp van een kraan de gesloten lus in het gat zakken. Als de lus de bodem van het gat heeft bereikt worden alle scheidende lagen opgevuld. Zodra het gat vol zit met grout is het tijd om op te ruimen. De boormachine en de rest van de machines worden weer op vrachtwagen gereden.
Onze doelstelling is om kwaliteit te leveren. Het netjes en schoon opleveren van de boorlocatie is hier een groot onderdeel van. Wij laten geen afval achter en ook de opgeboorde grond en het spoelwater worden efficiënt van elkaar gescheiden doordat onze boorstellingen standaard zijn uitgevoerd met een horizontale schudzeef. De kurkdroge boorgrond wordt schoon opgevangen in big bags of kan direct worden verwerkt op het terrein.
De horizontale aanleg
Dit is het laatste onderdeel van onze werkzaamheden. Een aantal weken nadat er is geboord komt de REMBORG aanleg ploeg. De monteurs graven met behulp van een minikraan een sleuf van ca. 1 meter diep naar de technische ruimte van het pand. (locatie waar de bodemwarmtepomp komt te staan) De verticale lus wordt verbonden met horizontaal leidingwerk en wordt via mantelbuizen het gebouw binnen gebracht.
Onze monteurs stoppen zodra ze bij de bodemwarmtepomp zijn aangekomen, vanaf hier neemt de installateur ons werk over en koppelt de leidingen aan de warmtepomp en maakt deze gebruiksklaar.
De installateur is namelijk bovengronds gecertificeerd, en is bevoegd om de bodemwarmtepomp te installeren. Wij zijn ondergronds gecertificeerd, en mogen alleen het bodemzijdige gedeelte aanleggen!
Ten slotte
Dit is in grote lijnen hoe het boorproces bij REMBORG in zijnn werk gaat. Hopelijk heb je er nu een duidelijker beeld bij. Kijk voor een impressie eens bij onze uitgevoerde projecten.
Kies je voor de bodemwarmtepomp? Neem dan contact op met een installateur in de omgeving. Ken je nou geen installateur dan kunnen wij je op weg helpen.
Twijfel over bodemenergie? Gewoon.Doen. met REMBORG!