De bodemwarmtepomp is steeds vaker te vinden in zowel bestaande als nieuwbouwwoningen. Ook in grote appartementencomplexen en de utiliteitsbouw wordt de bodemwarmtepomp al vaak als uitgangspunt meegenomen voor een gasloze oplossing.
De reden hiervoor heeft te maken met voordelen van een bodemwarmtepomp i.c.m. gesloten bodemenergiesysteem ten opzichte van de andere gasloze verwarmingsopties. We leggen het hieronder uit.
Voordeel 1: De bodemwarmtepomp is onzichtbaar en fluisterstil
Luchtwarmtepompen hebben een buitenunit met ventilator. Hoe je het ook wend of keert, er blijft sprake van enige vorm van geluidshinder. Bij woningen met grotere tuinen kan de buitenunit naar een andere kant van de tuin worden geplaatst, maar hier zitten ook restricties aan en gaat ten koste van het rendement. Daarnaast neemt de buitenunit ruimte in beslag.
Bij een bodemwarmtepomp hoor en zie je niets van de buitenunit omdat deze diep in de grond geplaatst is.
Voordeel 2: De bodemwarmtepomp heeft het hoogste rendement
Het rendement van een warmtepomp wordt bepaald met de term COP. COP betekent coëfficiënt of performance, hoe hoger deze is, hoe minder elektriciteit er wordt verbruikt. Een COP van 4 betekent dat 3 delen uit de bodem of buitenlucht komen en 1 deel elektrisch is. De COP van een bodemwarmtepomp zit tussen de 4 en 6, soms zelfs hoger. Die van de luchtwarmtepomp zit tussen de 3 en de 4.
Als de bodemwarmtepomp passief aan het koelen is de COP wel boven de 25. Er is namelijk bijna geen elektriciteit nodig, hieronder leggen we het uit.
Voordeel 3: De bodemwarmtepomp kan passief koelen
Passief koelen is één van de grote voordelen van een bodemwarmtepomp i.c.m. een gesloten bodemenergiesysteem. Bij passieve koeling staat de compressor in de bodemwarmtepomp niet aan en wordt er dus bijna geen elektriciteit verbruikt. (alleen het bronpompje draait)
De warmte die zomers onttrokken wordt aan de woning gaat via de bodemwarmtewisselaar rechtstreeks de bodem in. Hiermee wordt de bodem rondom de bron zomers dus als het ware voor een gedeelte weer ‘opgeladen’ (verwarmd) voor de aankomende winterperiode. In de winter vind dit proces ook plaats, maar dan precies andersom. De opgeslagen warmte uit de bodem wordt nu aan de woning afgegeven en de koude uit de woning de bodem ingestopt. Deze koude is al op een aangename temperatuur om de woning in de zomer te koelen, de compressor in de warmtepomp kan dus uit blijven staan.
Het komt er op neer dat je bijna gratis een gebouw kan afkoelen in de zomer, daarnaast stop je warmte terug in de bodem waarmee het gebouw in de winter weer verwarmd kan worden!
Voordeel 4: Netbelasting blijft beperkt
Door de enorme groei van de opwekking van hernieuwbare energie kan het net de elektriciteitsproductie niet aan en is er op veel plekken al sprake van netcongestie, dit houdt in dat de maximale capaciteit van het net wordt bereikt. Een bodemwarmtepomp kan netbelasting beperken omdat een bodemwarmtepomp van alle warmtepompen het meest constant draait en het hoogste opwekkingsrendement heeft bij het laagste aansluitvermogen. Dus met een bodemwarmtepomp blijft de beperking op het net het kleinste.
Aandachtspunten bodemwarmtepomp
Er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten bij het kiezen voor een bodemwarmtepomp i.c.m. een gesloten bodemenergiesysteem.
- De investering ligt hoger. Op korte termijn kan dit als nadeel worden aangemerkt, maar op lange termijn wordt deze investering dubbel en dwars terugverdiend vanwege het lagere elektriciteitsverbruik en de langere levensduur van de bodemwarmtepomp. Over een periode van 25 a 30 jaar ben je vele duizenden euro’s goedkoper uit.
- Er wordt nog vaak gedacht dat een bronboring een grote bende veroorzaakt en de hele tuin overhoop haalt. Het klopt inderdaad dat er meer bij komt kijken dan bij het installeren van een luchtwarmtepomp, toch is er sprake van minimale terreinbelasting omdat wij gebruik maken van de schudzeef techniek. Hierdoor wordt het opgekomen boorzand kurkdroog opgevangen in Big Bags of elders verwerkt op het terrein.
- Voorafgaand aan de boring wordt altijd een schouw uitgevoerd. De hele situatie wordt grondig geanalyseerd zodat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de beschikbare ruimte en de overlast minimaal blijft. Of zoals wij ook wel zeggen: Niet kunnen zien of er geboord is, dat is ons streven.
Conclusie
Een onuitputtelijke bron van warmte en koude onder onze voeten. Het hoogste rendement, de laagste maandlasten en volkomen stil. Klinkt toch bijna te mooi om waar te zijn? Dit is het niet!
Bij enige twijfel zouden wij u willen zeggen: Gewoon.Doen.
Kies je voor de bodemwarmtepomp? Neem dan contact op met een installateur in de omgeving. Ken je nog geen installateur dan kunnen wij je op weg helpen. Wij hebben in iedere provincie een netwerk van vakkundige installatiebedrijven die je perfect kunnen helpen het opstellen van een plan van aanpak. Bij REMBORG boren we enkel de bronnen voor de bodemwarmtepomp en de installateur installeert de bodemwarmtepomp.